Woeste Route Sprengenberg

De belten van de koning en De Hel

Zijn de bergen in Salland het gevolg van een lekkende zak zand die een reus met zich meezeulde of komen ze door het oprukkende ijs? Deskundigen houden het op het laatste: de Sallandse Heuvelrug, waarvan de Sprengenberg onderdeel is, is een stuwwal die in de voorlaatste ijstijd is ontstaan. Op de Sprengenberg wandel je over glooiende heidevelden en oude akkers, door bossen en smeltdalen. Je kunt Schotse hooglanders tegenkomen en misschien wel een korhoender, maar dan heb je erg veel geluk, want het dier is zeer zeldzaam en wordt met uitsterven bedreigd.

Wandelroute Woeste Route Sprengenberg (17,7 km, de wandelroute is niet gemarkeerd) begint bij boerderij De Pas. In de 19e eeuw lag het op het kruispunt van belangrijke handelswegen en in de pas van (= tussen) de twee hoogste bergen van de Heuvelrug: de Grote en de Kleine Koningsbelten (75,5 en 72,5 m). Onderweg komt de wandelroute langs jachtslot Sprengenberg (ook Palthetoren genoemd), langs de fazantenweide (een poel voor amfibieën waarin ook hooglanders pootje baden), door bos en over heidevelden en door de Diepe Hel, een smeltwaterdal, dat volgens de berekeningen van een toppenverzamelaar de lastigste klim is in de omgeving. Via een schaapskooi met speelplek keert de route terug naar af. Op de Haarler Enk verbouwt Natuurmonumenten weer graan.

Start-/eindpunt: Informatieschuur De Pas, Molenweg 2, 7448 RE Haarle (Hellendoorn). Navigeer naar Oude Deventerweg 4, 7448 RL Haarle.