Varen met de Enterse zomp

Ongeveer 200 jaar geleden voeren er wel 120 zompen op de Regge. De Regge was destijds net zo belangrijk als nu de A1! Ook nu nog is varen met de zomp een belevenis.

Stap deze zomer in en geniet van de prachtige natuur en de herstelprojecten waardoor de Regge weer meandert.

Een tochtje met een zomp is door het overtomen ook spannend. Tussen Rijssen en Hancate, in Zuna en Overwater, liggen twee stuwen die je kunt passeren met een overtoom. Daarvoor vaart de schipper op een lorrie; met behulp van de accu’s aan boord wordt de lorrie over de vistrap getrokken.

Achter de ijsfabriek Ola, in het botenhuis, vindt ‘De Schuttevaer’ haar thuis. Vanaf juli tot eind augustus, op dinsdag tot en met zaterdag tussen 11.00 uur en 16.00 uur, kunt u hier opstappen. Aanmelden is niet nodig.

Voor een unieke vaartocht over de Regge is “De Schuttevaer” per uur te huur voor scholen, buurtverenigingen, bedrijven en particulieren. Voor groepen zijn er dan twee schippers aan boord, waarvan de ene vaart en de ander vertelt over allerlei wetenswaardigheden. Tijdens deze vaartochten kunt u ook gebruik maken van verschillende arrangementen aan boord, zoals bijvoorbeeld een High Tea.

Neem voor meer informatie en groepsreserveringen contact op met Tourist Info/VVV Nijverdal, 0548-612729 of info@vvvnijverdal.nl.

Daarnaast zijn er in het seizoen diverse bijzondere vaarten, zoals de Vroege Natuurvaart, de Overtoomtocht en de Avondroodtocht. Deze laatste is ook voor groepen te boeken. De kosten hiervoor bedragen € 150,00 voor de zomp en voor koffie en een drankje € 4,00 p.p.