In dit unieke museum aan de Dorpstraat in Hellendoorn vindt u op bijna 1000 m2 een indrukwekkende collectie gereedschappen, voorwerpen en machines uit vroegere bakkerijen en uit het begin van de ijsbereiding.
Hoe het begon
In het pand aan de Dorpstraat in Hellendoorn begon D.J. Valk in 1936 een bakkerswinkel. Zijn zoon Gerrit Valk specialiseerde zich, naast het bakken van brood, tot banketbakker. Later kwam daar nog het bereiden van banketbakkersijs bij. De inwoners van Hellendoorn en Hotels in de wijde omgeving werden gretige afnemers van ‘IJs van Valk’. In 1960 werden de bakkersactiviteiten gestaakt en legde het bedrijf zich geheel toe op het maken van ijs. Gerrit Valk’s Bakkerij- en IJsmuseum is een verzameling van de in 1985 overleden Gerrit Valk en werd door een in 1986 opgerichte Stichting tot Museum gerealiseerd.
In de oude Bakkerij
Het interieur staat vol attributen uit tijden van weleer. Een door drijfriemen aangedreven deegkneder, klutsmachine, amandelpel- en amandelwrijfmachine. In de originele olie-gestookte oven worden regelmatig door bakkers diverse lekkernijen gebakken.
De eerste ijsmachines
De Rollo ijsmachine werd in 1958 vanuit Zweden geimporteerd en kon per uur 4000 ijsjes op een stokje produceren. Verder staat in dit gedeelte van het museum interessante apparaten, die vroeger bij de industriele productie van ijs werden gebruikt.